Detta är första avsnittet i temat Liknelser i Koranen.

Salih inleder avsnittet med att berätta den goda nyheten att Koranpodden har fått 61 recensioner via iTunes. Helt otroligt! Har du inte skrivit en recension än? Hur du gör finner du mer information lite längre ner.

Salih förklarar varför Allah använder sig av liknelser i Koranen.

I detta avsnitt tar Salih en närmare titt på liknelsen om den arrogante mannen och den ödmjuke. Det är en liknelse som talar till den moderna människan med sin övertro på det mänskliga förnuftet och förmågan.

Jag vill gärna veta vad du tycker! Skriv i kommentarrutan nedan och tyckt till. Vad var bra och vad var inte bra? Vad kan förbättras? Vill du se att jag förklarar fler liknelser på samma sätt? Din feedback är jätte viktig för mitt framtida arbete med Koranen inläst på arabiska och svenska.

Veckans koranverser (18:32-44)

32. Framställ en liknelse om två män för dem. Den ene av dem gav vi två vingårdar, omhägnade dem med palmer och satte ett sädesfält emellan dem.

33. Båda vingårdar gav frukt i aldrig sinande mängd. Vi lät en bäck flyta mitt emellan dem båda.

34. Han fick en rik skörd. Under ett samtal med sin vän sade han: ”Jag är rikare än du och mäktigare anhängare.”

35. Och han gick in i sin trädgård, i det att han gjorde orätt mot sig själv. Han sa: ”Jag tror inte att denna (trädgård) någonsin kommer förgås.”

36. Och jag tror inte heller att den Yttersta stunden kommer men om jag förs tillbaka till min Herre skall jag säkert få något bättre i dess ställe.

37. Hans vän sa till honom under ett samtal med honom: ”Förnekar du honom, som skapat dig av jord, därefter av en droppe (säd) och till sist format dig till en människa?

38. Men Han är Gud, min Herre, och jag sätter ingen vid min Herres sida.

39. Om du bara hade sagt när du gick in i din vingård: ”Ske Guds vilja! Det finns ingen styrka utom hos Gud!” Om du anser att jag är underlägsen dig i rikedom och (antal) söner,

40. Ger Gud mig kanske något som är bättre än din vingård och över den låter Han kanske en storm från himlen bryta lös som förvandlar den till torr och ofruktbar mark.

41. Eller låter dess källvatten sjunka till sådant djup att du aldrig återfinner det.

42. Och hans skörd blev förstörd och han vred sina händer (i förtvivlan) över vad han gett ut för det som (nu) förstörts och han utbrast: ”Om jag ändå hade avhållit mig från att sätta någon annan vid Guds sida!”

43. Han hade inga hjälpare utom Gud och han fick ingen hjälp.

44. Här (ser man att) ingen kan ge skydd utom Gud, som är sann Gud, att ingen belönar bättre än Han och att ingen bereder (människan) en lyckligare utgång.

Betygsätt och recensera

Om du uppskattar denna podd skulle jag bli mycket tacksam om du betygsätter och recenserar Koranpodden på iTunes! Betyg och recensioner hjälper verkligen Koranpodden att rankas högre i iTunes. Detta hjälper mig nå fler personer. Jag läser varje recension. Tack på förhand! Se video hur du gör detta enkelt via din iPhone.

Betygsätt och recensera via iTunes

Hur du betygsätter via iPhone

Prenumerera

Missa inte ett enda avsnitt. Du får automatiska uppdateringar när ett nytt avsnitt släpps.

Prenumerera på Koranpodden nu!

iPhone – Se video hur du gör detta enkelt via din iPhone.

Android-telefonSe video hur du enkelt prenumererar på Koranpodden.

Prenumerera via iTunes

Hjälp oss

Om du finner någon glädje eller värde i vad jag gör, snälla överväg att donera ett valfri belopp. Alla donationer går till att utveckla och marknadsföra Koranpodden.

Swisha till 123 669 10 18 (Support Koranpodden).

Starta Swish-appen

Ladda ner distanskursen

Att leva med Koranen

1
(Visited 733 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Syster januari 18, 2018 at 22:31

  Mashallah barakallahu fik akhi mkt lärorikt nu lyssnar jag på podden mer och mer för att fördjupa mig i koran verserna och vad de verkligen innebär. Tusen tack önskar mer tafsir då det underlättar för oss unga muslimer att förstå koranen bättre.

  Reply
  1. Salih Tufekcioglu januari 20, 2018 at 11:04

   Må Allah belöna dig för din kärlek till Allahs ord. Tack för önskemålet, att du vill lyssna på mer tafsir (Korantolkning). Jag vill dock poängtera att syftet med Koranpodden inte är att ge traditionell tafsir utan Koranpoddens syfte är att ge personliga reflektioner grundande på tafsir om hur vi kan tillämpa Koranens budskap i våra liv. Jag ska dock sträva efter att ge reflektioner större utrymme.

   Reply
 2. Halim december 9, 2017 at 08:32

  Salam Salih

  Jag har lärt mig att man ska inte vara arrogant och tycka att man är bäst. Alla S sa att man ska inte vara självisk

  Reply
  1. Salih Tufekcioglu december 9, 2017 at 14:48

   Wa alaykum salam wa rahmatullah Halim.

   Ödjmjuket är en mycket viktig egenskap som Allah och människor älskar.

   Vem älskar den arrogante förutom den arrogante själv.

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *